Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

220
Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet, geçtiğimiz son birkaç yılda oldukça popüler olmuş bir diyet türü. Ancak genellikle halk arasında bilindiği üzere bu diyet, yalnızca düşük karbonhidratlı bir diyetten ibaret değil. Çünkü diğer adıyla keto diyet aslında epilepsi, Alzheimer ve Parkinson gibi birtakım nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere tasarlanmış özel bir diyet. Halk arasında kilo verme amacıyla uygulanmaya başlanması ise sonradan gerçekleşmiş.

Ketojenik diyetin içerdiği sınırlı besin listesi, kısa sürede kilo vermede etkili olabilmektedir. Ancak sağlıklı kişilerin bu diyeti bir doktora veya sağlık kuruluşuna danışmadan uygulamasının da oldukça tehlikeli olabileceğini belirtmeliyiz.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet nedir sorusunun cevabı ise oldukça düşük karbonhidrat ve protein içermekle birlikte yüksek oranda yağ içeren bir diyet olduğudur. Zayıflamak için yapılan diyetlerde genellikle kaçınılan türden besinler olan yağlar, ketojenik diyette ana besin kaynağıdır. İçerdiği bu yüksek yağ oranından dolayı bilinçsizce uygulanması sağlık açısından risk oluşturabilir.

Ayrıca şu içeriği de merak edebilirsiniz: paylaşınca linkle

Ketojenik diyette kişinin beslenmesi ciddi ölçüde değişikliğe uğrar. Çünkü kişinin karbonhidrat yerine yağ alması hedeflenir. Bunu yaparken hedef, vücudun ketozis evresine geçmesidir. Ketozis durumda beden, düşük karbonhidrat alımından dolayı karbonhidratları yakarak ana enerji kaynağı olan glikozu elde edemez. Bu nedenle de ikincil enerji kaynağı olan yağları yakarak ketonlara dönüştürür ve enerjiyi bu şekilde sağlar.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Yüksek yağ oranı içeren ketojenik diyet nasıl yapılır diye merak ediyorsanız da öncelikle ketojenik diyette her türlü karbonhidratın oldukça sınırlı olduğunu bilmeniz lazım. Ketojenik diyette karbonhidrat denince akla ilk gelen hamur işi, tahıllı ürünler gibi gıdalar dışında taze sebze, meyve ve baklagiller gibi yüksek oranda karbonhidrat içeren gıdaların da kullanımının çok az olduğu bilinmelidir.

Ketojenik diyet 5’e 1, 4’e 1 veya 3’e 1 gibi oranlarda yağ ve protein alımını temel alır. Yani 4 gram yağ için 1 gram protein alımı şeklinde hesaplanır. Ancak doğru oranın belirlenmesi için gerekli tahlillerin sağlık uzmanları tarafından yapılıp kararlaştırılması gerekmektedir.

Önceki İçerikAlaska Tatlısı Tarifi
Sonraki İçerikPiyano Kek Tarifi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz